Europa

Germania, Franţa şi Marea Britanie cer Iranului să respecte Acordul Nuclear

Germania, Franţa şi Marea Britanie au cerut duminică Iranului să renunţe la măsurile ce contravin acordului nuclear din 2015, în contextul în care autorităţile de la Teheran au anunţat renunţarea la orice limită privind îmbogăţirea uraniului.

„Cerem Iranului să retragă toate măsurile ce nu sunt conforme cu acordul nuclear” se arată într-un comunicat comun al cancelarului german Angela Merkel, preşedintelui francez Emmanuel Macron şi premierului britanic Boris Johnson, conform AFP.

Cei trei înalţi oficiali europeni au menţionat de asemenea, în documentul comun, tensiunile în creştere din Orientul Mijlociu determinate de uciderea vineri, la Bagdad, de către forţele americane a generalului iranian Qassem Soleimani şi a unui important responsabil irakian pro-iranian, Abu Mehdi al-Muhandis.

În acest context, cei trei lideri europeni fac apel la Iran, care a promis represalii, să se abţină de la înfăptuirea „unor noi acţiuni violente sau de a acorda sprijinul unor astfel de acţiuni”.

„În prezent este crucială realizarea unei dezescaladări. Chemăm toţi actorii să dea dovadă de maximă reţinere şi responsabilitate”, se arată în declaraţia comună.

Textul reafirmă, totodată, hotărârea de a continua combaterea organizaţiei Stat Islamic.

„Ne reafirmăm angajamentul de a continua să luptăm împotriva Statului Islamic, care rămâne o prioritate. În această privinţă, este esenţial să păstrăm coaliţia. Cerem autorităţilor irakiene să continue să furnizeze sprijinul necesar coaliţiei”, au cerut Angela Merkel, Emmanuel Macron şi Boris Johnson, conform Reuters.

„Suntem pregătiţi să continuăm convorbirile cu toate părţile pentru a contribui la dezescaladarea tensiunilor şi restabilirea stabilităţii în regiune”, au adăugat liderii celor trei state europene.

Comunicatul a fost dat publicităţii la câteva ore după o serie de convorbiri telefonice ale celor trei lideri europeni, demers iniţiat de cancelarul Germaniei.

Iranul a renunţat şi la ultimul angajament din Acordul Nuclear

Iranul a anunţat duminică o nouă diminuare a angajamentelor asumate prin acordul nuclear internaţional încheiat în 2015, renunţând şi la ultima restricţie din acest acord pe care încă o mai respecta, şi anume limitarea numărului de centrifuge, informează agenţiile Reuters şi DPA.

Iranul îşi va continua programul nuclear fără nicio limitare, inclusiv fără o limitare a îmbogăţirii uraniului, precizează guvernul de la Teheran într-o declaraţie.

Va fi în schimb menţinută cooperarea cu Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) şi Iranul ar putea reveni la respectarea angajamentelor asumate în cadrul acordului nuclear dacă SUA vor ridica sancţiunile împotriva Teheranului, se mai arată în aceeaşi declaraţie.

Sursa: Agerpres

loading...
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

inpuff.ro bestkids.ro itdepot.ro/

Cele mai citite!

fashiondays.ro
To Top